Sådan får du en ekstra hyggelig St. Bededag!

Store Bededag er (endnu) en god mulighed for at hygge sig med dem man holder af. For mange er det nok “bare en fridag,” som man glemmer at markere. Men hvorfor ikke udnytte de små muligheder der nu engang findes, til at skabe særlige dage? Hvorfor ikke gøre det til en tradition at bage hveder med børnene, eller tage forbi bedsteforældre med hveder og syltetøj? Eller lave BededagsBingo over et glas rødvin med vennerne? Gå en særlig tur eller noget helt andet?

Hos Parties.dk er vi i hvert fald fortalere for at nyde livet og det vil vi gerne dele med jer, så her får I historien omkring Store Bededag, en lækker opskrift på varme hveder – samt et spil BededagsBingo, som I kan hygge jer med! Husk en passende præmie til vinderen og så ønsker vi jer en rigtig god Store Bededag fra Parties.dk.

18 april, 2021
Historien bag Store Bededag

Store Bededag blev indført – efter kongelig ordre – tilbage i 1686. På det tidspunkt fandtes der i forvejen adskillige bede-dage, hvor man fastede og bad. Store Bededag blev betragtet som “super-bededagen,” der altid falder på den fjerde fredag efter Påske.

Omtrent 100 år efter at Store Bededag blev skabt, fik Christian den syvendes berømte livlæge Struense nok af alle bededagene. Struense (og resten af adelen) ville af med bededagene fordi bønderne tilsyneladende bad for meget og arbejdede for lidt. Derfor blev halvdelen af årets dengang 22 officielle bededage (!) afskaffet, heriblandt Mortensdag, Sankt Hans dag og 3. juledag.

Den tid bønderne tidligere havde brugte på at bede, kunne nu bruges på bedre ting – såsom at knokle på markerne.

Store Bededag var én af de få overlevende bededage.

Men hvor kommer hvederne ind i billedet?

Jo, bagerne havde nemlig deres eneste fridag på Store Bededag. Derfor måtte de bage ekstra store hvedeknopper, så folk havde brød nok, indtil bageren atter kunne stå bag disken. Traditionen med at spise hvedeknopperne lever stadig i dag. Så derfor må I selvfølgelig i gang med at ælte!

Her får du en supergod opskrift på hveder:

Ingredienser:

 • 625 g. hvedemel
 • 2 tsk. salt
 • 2 tsk. sukker
 • 2 tsk. stødt kardemomme
 • 100 g. smør
 • 3 ½ dl. mælk eller vand
 • 25 g. gær
 • 1 æg

Sådan gør du:

 1. Bland mel, salt, sukker og kardemomme i en skål.
 2. Smelt smørret, og rør den kolde væske i.
 3. Rør gæren ud i den lune væske (maks. 37 grader), og pisk ægget i.
 4. Tilsæt melet, og ælt dejen godt igennem i 8-10 min.
 5. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – 45-60 min.
 6. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen et par gange.
 7. Del den i 12 stykker á ca. 95 g, og form dem til boller.
 8. Læg dem i en smurt bradepande (ca. 22×30 cm) med 1-2 cm’s mellemrum. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke, og lad dem hæve til dobbelt størrelse (til de hænger sammen) – ca. 1 time.
 9. Drys evt. bollerne med lidt mel, og sæt bradepanden i ovnen ved 200 grader, og bag hvederne i 25-30 min. – tjek, at de er gennembagte (98 grader), og lad dem stå i bradepanden i 10 min., før de sættes ud på en rist.
 10. Skil hvederne ad, og flæk dem med en kniv. Rist dem sprøde i ovnen ved 250 grader i 5-10 min. eller på en brødrister, og servér med koldt smør og marmelade, ost eller pålæg.
 11. Bon appetit
Skru op for hyggen med Parties’ BededagsBingo:

Spillet kommer med 4 bingoplader, så hvis I er flere der skal spille, så må I være på hold. 🙂 Husk at udskrive 1 plade mere end I skal bruge, så I kan klippe billederne til udtrækning ud af.

Download dine bingoplader her!